Çocuk Psikiyatrisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Çocuk psikiyatrisine çocuğunuzla ilgili her durumda başvurulabilirsiniz. Çocuğunuzun hiçbir psikolojik belirtisi olmasa dahi danışmanlık almak için başvurulabilir. 

Bazen ise çocuklar ve gençler gelişim sürecinde duygusal zorluklar ve davranışsal problemler yaşamakta ve bunlarla baş etmeye çalışırken yardım isteme konusunda yetersiz kalabilmektedirler. 

Ebeveynler doğal olarak çocuklarının bedensel ve ruhsal sağlığı konusunda endişe duyarlar.

Tüm çocuk ve gençlerde ruhsal iyilik halini değerlendirme aşamasında kişinin aile, arkadaşlık veya okul içi ilişkileri, akademik başarı durumu gibi gözle görülür kriterler haricinde bireyin zorlu yaşam olayları ile baş etme kapasitesi, genel duygu durumu, ilişkilerde ve olaylar karşısında gösterdiği tutumlar, kendisini tanımlama biçimi , psikolojik esnekliği ve tüm bunlar arasındaki karışık ilişkilerin tümü ele alınmalıdır.

Sağlıklı bir gelişim ancak her gelişim dönemin tek tek sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile olasıdır. Dönemlerden birinde bir aksama ve yetersizlik olduğunda sonraki dönemlerin de etkileneceği bilinmektedir. Etkilenmenin derecesine göre değişik alanlarda bozukluğa sebebiyet verir. Her yaş döneminin kendine özgü özellikleri, çatışmaları vardır.Çocuk kendine özgü nitelikler göstermekle kalmaz, oldukça hızlı değişmeler gösterir. Başka bir deyişle çocukta ruh sağlığın değerlendirilmesi, gelişim dönemlerinde beliren ruhsal niteliklerin tüm ayrıntılarıyla bilinmesine bağlıdır.

Gençlik dönemi çocuklukla kıyaslandığında bireyin baş etmek zorunda olduğu biyopsikososyal değişimler artmakta ve genç biyolojik olarak vücudunda meydana gelen değişikliklere uyum sağlamak ve bunlara bağlı ortaya çıkan cinsel dürtülerle baş etmek zorundadır. 

Tüm bu değişikliklere ek olarak genç “Ben kimim?” sorusuna yanıt bulmaya çabalar. Bu gençlik döneminin en önemli ödevidir. Bu zorlu görev ve çaba bazen bocalamalarla sonlanabilir. Sosyal olarak gençten beklentiler artmakta ve bu beklentiler doğrultusunda sorumluluklar üstlenmesi gerekmektedir. Bütün bu değişiklikler birey olarak genci hem kendi hem de çevresiyle ilgili yeni bilişsel bütünlükler kurmaya zorlar. Bazı gençler diğer akranları kadar başarılı olamayabilir ve bir takım ruh sağlığı sorunları ortaya çıkabilir.  

Gençlik dönemi çocuklukla kıyaslandığında bireyin baş etmek zorunda olduğu biyopsikososyal değişimler artmakta ve genç biyolojik olarak vücudunda meydana gelen değişikliklere uyum sağlamak ve bunlara bağlı ortaya çıkan cinsel dürtülerle baş etmek zorundadır. 

Tüm bu değişikliklere ek olarak genç “Ben kimim?” sorusuna yanıt bulmaya çabalar. Bu gençlik döneminin en önemli ödevidir. Bu zorlu görev ve çaba bazen bocalamalarla sonlanabilir. Sosyal olarak gençten beklentiler artmakta ve bu beklentiler doğrultusunda sorumluluklar üstlenmesi gerekmektedir. Bütün bu değişiklikler birey olarak genci hem kendi hem de çevresiyle ilgili yeni bilişsel bütünlükler kurmaya zorlar. Bazı gençler diğer akranları kadar başarılı olamayabilir ve bir takım ruh sağlığı sorunları ortaya çıkabilir. Böylesi durumlarda yardım almakta fayda vardır. Aletha J. Solter’in dediği gibi “Çocukların mükemmel ebeveynlere ihtiyaçları yoktur ama kendilerini keşfeden, iyileştiren, hatalarını fark eden ve telafi eden anne babalara ihtiyaçları vardır.”

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Telefon Et